Sfinks: Nowy zarząd restrukturyzuje znaną sieć restauracji.

Jak co dwa tygodnie analityk Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych przygotował niezależny raport analityczny na temat wybranej spółki. Głosowanie wśród członków i sympatyków SII tym razem wygrał Sfinks Polska.

Jak co dwa tygodnie analityk Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych przygotował niezależny raport analityczny na temat wybranej spółki. Głosowanie wśród członków i sympatyków SII tym razem wygrał Sfinks Polska.

Zmiany, zmiany, zmiany

W lata 2008-2009 Sfinks przechodził olbrzymie problemy, które nieomal doprowadziły do bankructwa. Przyczyn kłopotów było kilka - przeinwestowanie, straty poniesione na opcjach walutowych, wniosek o upadłość złożony przez ówczesny zarząd (kontrolowany przez giełdowy AmRest) co w konsekwencji doprowadziło do wypowiedzenia umów kredytowych przez banki oraz utratę wielu cennych lokalizacji. Działania ratujące byt Sfinksowi zaowocowały zmianami w akcjonariacie, w skutek których kontrolę operacyjną nad firmą objął Sylwester Cacek (twórca Dominet Banku czy inwestor w Redanie).

Reklama

Działania restrukturyzacyjne

Proces odbudowywania pozycji spółki jest żmudny i czasochłonny, jednakże efekty już są widoczne. Nowy zarząd przede wszystkim postawił na eliminowanie nierentownych lokali, restrukturyzację zadłużenia, otwieranie nowych restauracji w wysokosprzedażowych lokalizacjach, wprowadzenie centralnych dostaw i wiele innych procesów zarządczych. Sfinks podpisał również nowe umowy z Eurocash-em oraz PepsiCo. Zmianą, która niedługo się pojawi w restauracjach grupy, będzie różnicowanie cen za te same dania w zależności od lokalizacji. Pozwoli to efektywniej zarządzać rentownościami punktów i indywidualnie dostosowywać marże.

Czynniki ryzyka

Odczuwalnym problemem dla spółki jest wciąż wysoki, ujemny kapitał własny, który na koniec pierwszego kwartału 2013 r. wynosił -54,9 mln zł. Z tego względu trudniej jest pozyskiwać różne formy finansowania zarówno od dostawców, jak i banków. Do czynników ryzyka należy zaliczyć możliwą utratę zaufania klientów do marki w przypadku wystąpienia nieprzewidywalnych problemów z konsumowanymi przez klientów potrawami. Negatywny wpływ będą miały też wzrosty cen żywności oraz wzrost cen opłat czynszowych (np. poprzez wzrost wartości euro).

Czy wyniki finansowe za pierwszy kwartał wskazują na poprawę sytuacji? Jak analizować strukturę bilansu? Co zakłada umowa z bankami restrukturyzująca olbrzymi dług spółki? Jakie inne zmiany zostaną wprowadzone w restauracjach Sfinksa? Na te i wiele innych pytań odpowiada niezależny raport SII dostępny na stronie www.sii.org.pl.

Opracowanie: Stowarzyszenie inwestorów Indywidualnych

SII - Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »