Pierogi z łososiem norweskim i suszonymi pomidorami - Robert Sowa

Składniki dla 4 osób - farsz: 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości; 50 g wędzonego fileta z łososia norweskiego; 50 g cebuli; 50 g suszonych pomidorów; olej; sól, pieprz.

Pierogi z łososiem
Pierogi z łososiemmateriały prasowe

20 g filetów anchois; bukiet sałat sezonowych; 4 łyżki oliwy truflowej; 2 łyżki octu balsamicznego.

Przygotowanie farszu

Filet z łososia drobno zmielić, suszone pomidory posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Przygotowanie ciasta

Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na chwilę.

Po rozwałkowaniu wykroić z ciasta koła, używając szklanki. Następnie ułożyć na nich małe porcje farszu i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Pierogi podawać z suszonymi pomidorami, filetami anchois, bukietem sałat sezonowych i oliwą truflową.

Autorem przepisu jest Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas