Szparagi w sosie ziołowym

Składniki: 2 kg białych szparagów, 10 dag masła, 2 jajka, 1-2 łyżeczki cukru, gałązki koperku i natki, po pół pęczka trybuli i szczypiorku, pieprz, 1 mała cebula, sól, 25 dag śmietankowego twarożku, 100 ml mleka, 5 dag śmietany kremówki, 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej.

Szparagi
Szparagi© Panthermedia

Jajka na twardo pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać (część zostawić do dekoracji). Twarożek utrzeć z mlekiem i śmietaną, potem wymieszać z jajkami, cebulą i ziołami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Ugotowane do miękkości szparagi wyjąć, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem. Obok ułożyć plasterki szynki. Danie udekorować ziołami.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas