Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki: włoska kapusta, 0,4 kg ryżu (4 saszetki), 1/2 kg mięsa mielonego, 1cebula, 0,2 kg pieczarek, bulion w kostce, oliwa, sól, pieprz, papryka ostra w proszku (ew. przyprawy do smaku)

Zaczynamy od ugotowania ryżu (na sypko). Następnie mielimy mięso. Cebulę oraz pieczarki kroimy dość drobno i smażymy na oliwie.

Ryż, mięso oraz warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i bardzo dokładnie mieszamy.

Kapustę oczyszczamy z brzydkich liści, myjemy, wycinamy głąb i blanszujmy pojedyncze liście.

Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy.

Bulion rozpuszczamy w 1/2 l wody. Na dnie rondla (ew. garnka) układamy liście kapusty, które nam pozostały. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wszystko przygotowanym bulionem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.

Podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas