Branża spożywcza stawia na jakość

Do 1 stycznia 2004 roku wszystkie duże przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą wdrożyć HACCP.

Do 1 stycznia 2004 roku wszystkie duże przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą wdrożyć HACCP.

Do 1 stycznia 2004 roku wszystkie duże przedsiębiorstwa z branży spożywczej muszą wdrożyć HACCP. Jednak już dziś warto zainwestować w ten system, gdyż ułatwia on m.in. znalezienie rynków zbytu poza Polską, np. w Unii Europejskiej, w której jest wymagany ustawowo.

Obecnie w Polsce system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point, czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny) muszą wdrożyć firmy produkujące środki dietetyczne i odżywki. Jednak od 1 stycznia 2004 roku wszystkie duże firmy z branży spożywczej, zajmujące się przetwórstwem i produkcją żywności, będą zobowiązane do wprowadzenia tego systemu. Przepisy te nie dotyczą małych i średnich firm. Przy tym małe przedsiębiorstwa są charakteryzowane jako firmy zatrudniające do 50 osób oraz mające przychód ze sprzedaży poniżej 7 mln euro. Natomiast średnie przedsiębiorstwa to spółki zatrudniające mniej niż 250 pracowników i osiągające przychód poniżej 40 mln euro - wyjaśnia Iwona Drosik, konsultant firmy Dione. Warto dodać, że w Unii Europejskiej już od kilku lat wszystkie zakłady produkujące żywność muszą posiadać ten system. Zatem biorąc pod uwagę nasze dążenie do integracji z UE oraz poszukiwanie nowych rynków zbytu, polskie firmy, które odczuwają zmniejszony popyt wewnętrzny, powinny już zacząć myśleć o wdrażaniu HACCP. Jak wyjaśnia Iwona Drosik, zainteresowanie systemem HACCP jest coraz większe, zwłaszcza w ostatnich miesiącach. Firmy wiedzą o nowych przepisach, ale również zwiększa się ich świadomość czym jest taki system oraz w jakim celu się go wdraża. Jednak podkreśla, że mniejsze firmy, mimo okazywanego zainteresowania, nie decydują się na tę inwestycję, gdyż brakuje im na to funduszy. Łatwiej przychodzi to polskim filiom zagranicznych koncernów, gdyż mają więcej środków finansowych, a konieczność wdrożenia tego systemu jest wpisana do polityki rozwoju firmy.

Reklama

HACCP jest systemem przeznaczonym do kotroli bezpieczeństwa żywności. Chroni on nie tylko interesy konsumenta, dając mu pewność bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej nabywanych produktów, ale pomaga także producentowi, który prowadząc w odpowiedni sposób proces produkcyjny może udowodnić, że robi wszystko, by wytworzyć produkt bezpieczny dla zdrowia.

Ponadto może on wykorzystać system w kontaktach z PIH i sanepidem. Zwiększa się także jego konkurencyjność na rynku oraz możliwości eksportowe np. do krajów Piętnastki.

Jak wynika z materiałów firmy LAB-EL Elektronika Laboratoryjna, HACCP opiera się na analizie i zapobieganiu powstawania zagrożeń mikrobiologicznych, technologicznych, chemicznych lub fizycznych oraz ich eliminacji i redukcji lub zapobieganiu intensyfikacji, tak by nie dopuścić do skażenia produktu. Firma wyróżnia kilka zasad wdrażania systemu HACCP. Pierwsza polega na identyfikacji zagrożeń i opisie środków zapobiegawczych. Druga na wyróżnieniu krytycznych punktów kontroli (CCP), czyli wszystkich miejsc w procesie technologicznym, w których do zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest niezbędne opanowanie (kontrola) występujących tam zagrożeń. Następna zasada polega na identyfikacji limitów krytycznych. Dla każdego CCP należy ustalić tzw. limity krytyczne oznaczające takie wartości mierzalne środków kontrolnych, których nie można przekroczyć, ponieważ jest to jednoznaczne z utratą bezpieczeństwa wyrobu gotowego. Kolejne zasady opierają się na ustaleniu systemu monitorowania CCP, określeniu działań korygujących, które muszą być podjęte, gdy minitorowanie wykaże przekroczenie ustalonych granic krytycznych. Dwie końcowe to ustalenie procedur zapisów, czyli opis sposobu sprawdzania poprawności funkcjonowania systemu,oraz sprecyzowanie procedur weryfikacji systemu.

HACCP został opracowany we wczesnym okresie amerykańskiego programu kosmicznych lotów załogowych w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności dla astronautów. Następnie, w latach 60. pracowała nad nim prywatna firma Pillsbury Company, współpracująca z NASA i Laboratorium Badawczym armii USA w Natic. Potem koncern zostosował HACCP do własnych wyrobów żywnościowych i wprowadził go do przemysłu spożywczego jako metodę prewencyjną. Obecnie jest znany i stosowany na całym świecie.

Jak HACCP wdrożało przedsiębiorstwo Prima

Decyzję o wdrożeniu systemu HACCP Prima, która jest znana na polskim rynku z różnych rodzajów kaw mielonych, podjęła już w 1999 roku. Jednak jak wyjaśnia Tomasz Piasny, rzecznik firmy, ze względu na brak szkoleń (lub bardzo ubogą ofertę) oraz zapowiedzi szykujących się zmian w przepisach, decyzję o wdrożeniu odłożono do 2001 roku. Dodaje, że Prima zdecydowała się na taką inwestycję, gdyż chciała zapewnić konsumentom bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych artykułów. Jednocześnie chciała chronić własne interesy, udowadniając, że producent zrobił wszystko, by wytworzyć produkt bezpieczny dla zdrowia.

Proces wdrażania systemu HACCP w Primie trwał około pięciu miesięcy i został potwierdzony certyfikatem wydanym przez LRQA w październiku 2001 roku. Inwestycja pochłonęła około 250 tys. zł. Proces wdrażania HACCP Tomasz Piasny podzielił na pięć etapów:

Etap 1 - Przygotowanie kart kontrolnych HACCP - Plan systemu

Etap 2 - Nadzorowanie i utrzymanie systemu HACCP

Etap 3 - Wdrażanie planu, rozpoczęcie "życia HACCP"

Etap 4 - przygotowanie do certyfikacji

Etap 5 - Certyfikacja systemu przez zewnętrzną jednostkę certyfikującą.

Przy wdrażaniu systemu Prima korzystała z pomocy firmy AIMS Management Consultants. Do tych prac został powołany 8-osobowy zespół, który uczestniczył w szkoleniach oraz na bieżąco tworzył system i przygotowywał potrzebną dokumentację.

Prawo i Gospodarka
Dowiedz się więcej na temat: branża | firmy | etap | przedsiębiorstwa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »