Przejściowy spadek światowych cen żywności

Warzywa w sprzedaży hurtowej są o 1/3 tańsze niż przed rokiem - wynika z raportu specjalistów z rynku hurtowego Bronisze. Zdaniem ekspertów mamy obecnie sezonowy spadek cen żywności.

"Tegoroczna aura sprzyja wegetacji warzyw, może poza kapustnymi, których wczesne uprawy zostały zaatakowane przez szkodniki. W porównaniu z cenami sprzed roku, o 1/3 tańsze są ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, cebula i ogórki gruntowe" - napisano w komentarzu.

Przejściowy spadek światowych cen żywności w lipcu

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 161,9 pkt. wobec 163,2 pkt. w czerwcu (-0,8% m/m), co jest jego pierwszym miesięcznym spadkiem od stycznia br. Wzrost indeksu wynikał z niższych cen 2 z 5 jego składowych: zbóż (-5,6%) oraz oleju roślinnego (-2,8%).

Reklama

W przeciwnym kierunku oddziaływały wyższe ceny produktów mlecznych (+3,2%), mięsa (+1,3%) oraz cukru (+1,0%). W strukturze danych na szczególną uwagę zasługują ceny produktów mlecznych, które odnotowały trzeci miesięczny wzrost z rzędu.

Ostatni raz taka sytuacja miała miejsce w lutym 2014 r., czyli pod koniec ostatniej wzrostowej fazy cyklu na światowym rynku mleka. W połączeniu z wynikami wczorajszej aukcji GDT (por. AGROpuls z 03.07.2016) stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym globalny rynek mleka i produktów mlecznych stopniowo wchodzi we wzrostową fazę cyklu (por. AGROmapa z 15.06.2016).

Uważamy, że nieznaczny spadek światowych cen żywności w lipcu był przejściowy i w kolejnych miesiącach oczekujemy kontynuacji wzrostowego trendu cen. Tym samym podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą na początku br. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności.

Credit Agricole Bank Polska S.A

..................................

Największa produkcja w Europie, wysoka jakość i przystępne ceny. To główne cechy polskiego rynku drobiarskiego. Perspektywy rozwoju są również obiecujące, ponieważ wzrasta popyt w kraju i za granicą.

Szef Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski wskazuje, że polski sektor drobiarski z powodzeniem nawiązuje nowe kontrakty także poza krajami Unii Europejskiej. Nowych kontrahentów przyciągamy smakiem oraz ceną - wskazuje.

- Nasza konkurencyjność bierze się z niższych cen paszy. Mamy urodzaj zboża, ono nie ma wysokich cen. Utrzymanie i hodowla zwierząt są tańsze niż na przykład w Czechach. Porcja drobiu zatem też jest tańsza i dostrzegają to kupcy - precyzuje Rajmund Paczkowski.

W Polsce rocznie produkuje się 2 miliony 300 tysięcy ton drobiu. Mimo tak dużej skali w ostatnim sezonie podaż zwiększyła się o niemal 7 procent. Rajmund Paczkowski podkreśla, że większość polskich kurczaków spożywana jest w Polsce.

- Na spożycie krajowe przeznaczanych jest ponad 60 procent ogólnej podaży. Niecałe 40 procent eksportujemy, głównie do krajów Unii. Brak reklamacji świadczy o wysokiej jakości naszych produktów"- przekonuje prezes KRD.

Głównymi odbiorcami polskiego drobiu są Niemcy oraz Holandia.

.....................................

W uprawach zbóż jarych, krzewów owocowych i truskawek stwierdzono suszę - podał w pierwszym w tym roku raporcie dotyczącym warunków pogodowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa.

"W pierwszym okresie raportowania, tj. od 1 kwietnia do 31 maja 2016 roku, stwierdzamy wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski. Wartości Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW), na podstawie których dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą, są na większości obszarów Polski ujemne. W obecnym okresie sześciodekadowym susza rolnicza w Polsce notowana jest wśród trzech upraw: zbóż jarych, krzewów owocowych i truskawek" - napisano.

Z raportu wynika, że największa susza występuje wśród upraw zbóż jarych - odnotowano ją w sześciu województwach Polski w 76 gminach (3,07 proc. gmin kraju) na 0,47 proc. gruntów ornych. Susza występuje również w uprawach krzewów owocowych - odnotowano ją w 56 gminach kraju (2,26 proc. gmin Polski) na 0,07 powierzchni gruntów ornych oraz w uprawach truskawek - odnotowano ją w trzech województwach, w 15 gminach Polski (0,61 proc. gmin kraju).

"W tym roku oziminy przezimowały znacznie gorzej niż w roku ubiegłym, stosunkowo niska temperatura powietrza w ciągu kilku dni stycznia przy braku pokrywy śnieżnej spowodowała znaczne straty zwłaszcza w uprawach: jęczmienia, pszenicy, pszenżyta i mieszanek zbożowych. Niesprzyjające warunki pogodowe spowodowały mniejsze straty w uprawie żyta. Stwierdzono natomiast duże straty z powodu niskiej temperatury powietrza w uprawie truskawek" - napisano.

W ocenie IUNG, powyższe czynniki z pewnością spowodują obniżenie plonów, a niskie zasoby wody w glebie, mogą dodatkowo spotęgować straty.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności | rolnictwo | drób
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »